Kdo by se sháněl s tolika údaji

V časových osách Timixi vítězí při tvorbě stručnost.

 

snadné zadávání časové osy (ilustrační foto: Freepik)

Představa o množství údajů, které je třeba zadat a pak se ještě mořit s nastavováním časové osy, je mylná. V Timixi jsme se soustředili na to, aby po jednoduchém vložení několika údajů systém sám časovou osu vygeneroval a bylo možné ji hned prohlížet.


Dosavadní nástroje na zaznamenání událostí na časových osách pracovaly s mnoha údaji, které bylo třeba složitě upravovat a vkládat do vstupních polí. Následovala zdlouhavá práce s testováním a hledáním vyhovujících parametrů, aby byly zobrazeny důležité údaje a nepřekrývaly se s dalšími.

Smyslem Timixi je umožnit tvorbu časové osy každému, a to jednoduše. Pokud by dnes recept na správnou časovou osu dávala do své Domácí kuchařky buditelka Magdalena Dobromila Rettigová, napsala by jen: Vraž tam název a datum, pak stiskni tlačítko. - Snažíme se jít cestou maximální stručnosti a přehlednosti. A dvě položky k popsání každé události na časové ose docela dobře stačí.

Nelamte si hlavu s formátem data. Datum zapsané jako 1826-01-13T00:00:00.000 naznačuje, s jakou přesností umíme pracovat. Klidně ale vložte 13.1.1826 nebo jen rok 1826 - systém si s tím už poradí. Způsob zobrazení takového datumu můžete nastavit později. Vždy se ale jedná jen o doladění zobrazovacího formátu, zadaná hodnota se měnit nemusí. To je totiž hlavní uživatelská výhoda oddělení datumu a formátu.

tip #18   Na rychlé vytvoření časové osy v Timixi stačí jen pár základních údajů. O zbytek se postará systém.

Máte-li vložené datum, zbývá dodat název události. Opět platí, že stručné heslo bude na časové ose vypadat nejlépe. Je samozřejmě pravda, že ke každé události můžete doplnit ještě další údaje - např. podtitul nebo dlouhý popis. K časové ose lze také přidávat obrázky nebo odkazy na zdroje. Není nutné ale brát to jako povinnost, mnoho velmi zajímavých témat je lepší zpracovat stručně a jasně.

Otázkou je také, kolik událostí by se do časové osy vlastně mělo zařadit. - K zobrazení osy vám postačí klidně už tři, ale to je opravdu málo. Počet událostí je ovšem důležité hledisko, věnovali jsme mu proto kapitolku Hodně událostí nebo málo v našem seriálu.

V každém případě nudnou a zdlouhavou práci s nastavováním a hledáním vhodného zobrazení udělá za uživatele vždycky sám systém - bez odmlouvání a rychle.

Ostatně, podívejte se právě na osu, kde je paní Magdalena s ostatními obrozenci.

 

Honza Brich


 

 

 

Photo designed by Freepik

Publikováno: 2. 5. 2017


ver 1.7.6