Časová osa na mapách

Už jste viděli, jak Google zaznamenává vaši časovou stopu do mapy?

 

časová osa na mapě Google

Provozovatel nejpopulárnějších internetových map dokázal vtipně propojit vaši polohu s časovým údajem a s pomocí těchto dat připravil pro uživatele několik zajímavých funkcí. Počítá samozřejmě s tím, že neblokujete záznam vašeho pohybu na mobilním telefonu.


Pokud máte povoleno sledování polohy, Google pro vás (pomocí funkce Location history, nově Moje časová osa) dokáže ve svých mapách ukládat místa, která jste navštívili. Je to šikovná možnost, pokud si třeba potřebujete vzpomenout na název cukrárny, kde jste si nedávno na výletě dali dobrou zmrzlinu. Podle historie polohy si ji v daný den snadno najdete.

Může vám ale pomoci i v důležitějších momentech. Mě například sledování polohy v Google Maps zachránilo před dalšími komplikacemi na úřadě, kde si chybně zaznamenali mou návštěvu a chtěli mě postihnout za nedostavení se na schůzku. Záznam cesty na úřad v mapách Google mě pomohl přesvědčit je, že pochybení není na mé straně.

Dobrá, historii polohy máme zapnutou (Google Účet - Data a ochrana soukromí - Historie polohy), co tedy nabízí funkce Moje časová osa v Mapách Google? Základem je zobrazení navštívených míst podle vybraného data. Svou časovou stopu tak vidíte jak na mapě, tak seřazenou podle lokalit. Své cesty si zde můžete znovu projít nebo naopak upřesňovat záznam u jednotlivých míst (pokud znáte přesnější název nebo umístění).

tip #19   V Google Mapách můžete vidět přednosti zobrazení na časové ose. Vy si ale můžete vytvořit v Timixi vlastní osu sami a zdarma.

Google tak ve svých mapách dává každému uživateli příležitost vyzkoušet si výborné propojení událostí a času. To je totiž stejný princip, se kterým pracují časové osy v systému Timixi - názorné zobrazení vazby mezi událostmi a časovým údajem.

Zatímco časová osa Google pracuje pouze se zaznamenanými okamžiky vaší polohy, v Timixi toto omezení neplatí. Na časovou osu tak dostanete nejen uskutečněný výlet, ale můžete si svou dovolenou i naplánovat. Témat k použití časové osy je ovšem daleko více.

Zpřístupnění funkce časových os na mapách Google nás potěšilo. Americký lídr internetových technologií své události nezobrazuje přímo na časové ose, ale v internetové mapě. Přesto i jeho řešení umožní více lidem poznat moderní vazbu událostí na daný časový okamžik.

Rozvinutý koncept pro obsluhu časových přímek si pak může každý vyzkoušet v systému Timixi - pro vlastní výlety, témata z dějin, sportovní události nebo třeba firemní historii.

 

Honza Brich


 

 

 

Publikováno: 9. 5. 2017


ver 1.7.6