Jak používat systém Timixi?

časové osy Timixi: počítač

Systém Timixi dává více možností pro práci s časovou osou: pochopit vztahy mezi událostmi, připojit ke známým faktům nové zajímavosti i jak se s časovými osami bavit. Naučte se využívat výhod časové osy ve firmě, ve škole i při vzdálené výuce, s rodinou i pro své hobby. - Podívejte se na základní funkce systému.

 

Zobrazte si časovou osu

  Jde to snadno   Časovou osu pro prohlížení můžete vyhledat zadáním slova do hledacího okénka, volbou požadované kategorie v katalogu nebo filtrováním v přehledu časových os. Vždy dojdete na stránku, kde jsou informace o obsahu osy, její technické parametry i obrázky. Pokud je osa zdarma (takových je v nabídce spousta), můžete si ji rovnou zobrazit. Kdybyste na získání vybrané časové osy potřebovali kredity, systém vám nabídne jednoduchý nákup přes platební bránu. 

Zobrazenou časovou osu můžete zvětšovat, posouvat, odkrývat další události, číst doprovodné texty, sledovat další zadané hodnoty, porovnávat s jinou osou, sledovat souvislosti, sdílet s přáteli. Ovládání vizualizace časové přímky je snadné, pomůže i nápověda.

 

 

Spusťte si znalostní kvíz

  Zvládnete to hravě   Žádné vymýšlení otázek, žádné trápení s variantami odpovědí - tohle systém udělá za vás. Časovou osu pro kvízy si vyberete stejně, jako pro zobrazení. Na stránce s detailními informacemi použijte tlačítko Spustit kvíz. Můžete si také nechat vytvořit písemnou variantu kvízu. Stejně jako u zobrazení jsou rozlišeny osy zdarma a ty za kredity (jestliže jste už osu získali pro zobrazení, je pro vás samozřejmě k stálému použití i na kvízy).

V kvízu vás čeká několik otázek, které prověří vaše povědomí o událostech na dané časové ose. Systém pracuje s více než deseti typy dotazů a pátrá hlavně po časové orientaci a znalosti vazeb mezi událostmi. Znalostní kvíz se tak výborně hodí k procvičování. - Špatný výsledek? Zkuste si test dát hned znova. Kvízové otázky se nebudou opakovat, ale šance na zlepšení je zase větší!

 

 

Vytvořte si vlastní osu

  Uděláte to jednoduše   Po přihlášení do systému zvolte v menu Moje osy a stiskněte tlačítko Vytvořit osu. Vložte název s podtitulem a na další stránce už jste u zadání jednotlivých okamžiků - událostí své nové časové osy. Pro každou stačí vložit datum (může to být klidně jen rok) a stručný název. Po uložení několika událostí se už můžete podívat na svou první časovou osu - jen klikněte na tlačítko Zobrazit osu.

Systém má několik variant nastavení vaší nové časové osy. Pro začátek zkuste pohodlnou verzi s výchozím nastavením a standardním typem osy (kalendářní datum). To nejtěžší na celém zadání nové časové osy je totiž vybrat si téma. A to překonáte rychle.

 

 

Pobavte se u stolní hry

  Užije si to každý   Hrajete rádi s dětmi deskové hry a kupujete je v obchodě? A víte, že z mnohých časových os si můžete vytvořit společenskou hru typu timeline sami doma? Přímo na stránce časové osy najdete tlačítko na vytištění listu s hracími kartičkami. - Děti se zabaví už při přípravě hry, rodič nebo učitel zatím stáhne jednoduchá herní pravidla.

Stolní hry stojí na sestavování časové osy ve správném pořadí nebo hledání odpovídajících dvojic s datumem a názvem události. Pro některé varianty her se sesednete kolem stolu, jiné můžete hrát ve třídě nebo i venku. - Je to ještě učení, při kterém si hrajete, nebo spíš hra, při které se učíte?

 

 

Využijte osu pro vzdálenou výuku

  Ulehčí vám spolupráci   Časová osa se hodí překvapivě dobře i pro vzdálenou výuku. Vytvoření časové vizualizace zde není cíl, ale prostředek k posílení kompetencí (učení, řešení problémů, komunikace a další) v mnoha vyučovacích předmětech. Aplikace zde poskytuje jednoduché mantinely, které umožní dosáhnout výsledku i slabším žákům, zároveň dává prostor pro kreativitu i aktivním jedincům. Pedagog má díky dané struktuře zase možnost lépe porovnat jednotlivé práce. Navíc všechny aktivity mohou probíhat asynchronně; nástroj tak nebere čas žákům ani vyučujícímu.

Učitel vybere libovolné téma v návaznosti na probírané učivo a nechá žáky vytvořit k němu vlastní časovou osu z klíčových událostí. Nezapomene si vyžádat nasdílení osy (tak jak to znáte třeba z Google Dokumentů) od každého žáka. Inspiraci lze čerpat třeba z několika doporučení pro vzdálenou výuku s časovou osou.

 

Uvažujete ještě o jiném použití časových os ve škole? Inspirujte se ve výběru článků věnovaných vzdělávání.

 

 

Poslední úprava: 4. 4. 2020

Publikováno: 1. 4. 2016


ver 1.7.6