Jak se letos povedl Učitel? Byl IN!

Podívejte se, jak to vypadalo na plzeňské vzdělávací konferenci

 

Konference pro učitele a studenty Učitel IN, usilující o lepší zapojení výpočetní techniky do vyučování, se povedla. Plzeňské víkendové setkání ukázalo, že cest pro moderní výuku existuje mnoho. A že jsou učitelé, kteří už svou cestu našli, bylo vidět už z programu konference.


Formát konference staví na kombinaci plenárních přednášek a specializovaných workshopů pro menší skupiny účastníků. Pořádající Západočeské univerzitě se povedlo vybrat zajímavé lektory, viditelně zapálené pro věc. Během jednotlivých přestávek i před zahájením vlastní konference byl dostatečný prostor pro představení nabídky partnerů konference.

Na stánku Timixi vzbudila ohlas novinka letošního roku - stolní hra. Kartičky pro hru je totiž možno vytvořit přímo z časové osy a okamžitě vytisknout. Na stánku jsme měli připravenou stolní hru k ose Události světových dějin. Účastníci konference hned zkoušeli testovat své znalosti, někteří si dokonce přišli zahrát opakovaně.

Náš záměr přesně vystihl názor zkoušející pedagožky, že "technologických vychytávek je k výuce dost, ale šikovná neelektronická pomůcka - stolní hra - může příjemně zpestřit výuku". Dodejme, že už přípravy kartiček pro hru se mohou účastnit žáci společně. Zdrojem hracích kartiček může být libovolná časová osa v systému. Učitel tak může využít jak získané, tak i vlastní vytvořené časové osy. Rádi jsme viděli, že s touto informací se "naše" učitelka už začala těšit, jak začne tuto variantu práce s časovými údaji využívat.

Pro další rozvoj systému časových os jsme si odvezli novou inspiraci a věříme, že podněty pro atraktivnější způsob výuky svých studentů získali učitelé zase u našeho prezentačního stánku.

Kdo tedy letos na konferenci Učitel IN nebyl, musí si vzdělávací akce na příští rok lépe naplánovat. Třeba pomocí vlastní časové osy.

 

konference Učitel IN 2018, stánek Timixi (foto: Jan Chobot, Timixi / CC BY-NC-SA 4.0) konference Učitel IN 2018 (foto: Jan Chobot, Timixi / CC BY-NC-SA 4.0) konference Učitel IN 2018 (foto: Jan Chobot, Timixi / CC BY-NC-SA 4.0) konference Učitel IN 2018 (foto: Jan Chobot, Timixi / CC BY-NC-SA 4.0)

 

Honza Brich, Honza Chobot


 

 

Publikováno: 16. 10. 2018


ver 1.7.6