Štítky, kategorie, katalog

Jak se orientovat v tématech časových os na Timixi

 

katalog a štítky (ilustrační foto: Erol Ahmed/Unsplash)

Využijte volnost, kterou vám dává systém Timixi bezplatnou tvorbou vlastních časových os. Nezapomínejte ale, že někdy je zbytečné vytvářet novou osu, když už je téma zpracované a osa je v nabídce (a může být i zadarmo). Vyznáte se však v tématickém členění katalogu Timixi, najdete potřebnou osu nebo kvíz?


Různé způsoby filtrování jsme si přiblížili už v 15. díle seriálu. Skupina tématických filtrů - katalog - je z nich pro uživatele určitě nejdůležitější. Má 9 základních skupin:

Pod hlavními kategoriemi jsou řazeny ještě další skupiny; celkem jich přes 70. Správné zařazení považujeme pro uživatele za přínosné, proto jej stále zpřesňujeme nebo doplňujeme nové podskupiny.

Stromové uspořádání kategorií mnohým uživatelům vyhovuje, někdo ale uvažuje jinak. Ten možná více využije druhý způsob provázání témat - pomocí štítků.

Pro štítky (tagy) je společným východiskem tzv. slovní mapa - přehled všech hesel s rozlišením velikosti podle počtu výskytů. Pro nesystematické uživatele ale postačí vědomí, že společným štítkem jsou vždy propojeny časové osy bez ohledu na jejich hierarchické kategorie a může tak přecházet přímo mezi nimi.

tip #51   Hledané téma pro časovou osu si snadno vyberete mezi kategoriemi katalogu nebo tématickými štítky.

Základní rozřazení jsme udělali také u článků. Během posledních měsíců se jejich počet rychle rozrostl a sahá ke stovce. Nejčastěji jsou mezi nimi návody a tipy na zjednodušení práce v Timixi nebo inspirační přehledy časových os.

Pokud si chcete přečíst všechny články, nebudeme vám to moc rozmlouvat. Kdybyste ale zrovna teď neměli tolik času, můžete si vybrat, jestli raději přejdete třeba do skupiny 52 tipů nebo Vzdělávání.

A kdo nemá dost trpělivosti ani na kategorie katalogu, ani na štítky, má v záhlaví každé stránky políčko pro vyhledávání.

 

Honza Brich


 

 

 

Photo: Erol Ahmed / Unsplash

Publikováno: 20. 12. 2017


ver 1.7.6