Sběratelství na časové ose

Ukažte svým přátelům, jak rostla kolekce vašich sběratelských pokladů

 

sbírka (ilustrační foto: wisekris/Flickr)

Říká se, že sběratelé jsou podivíni. Nemusí to být vždycky tak zlé, ale hluboké zaujetí pro svou sbírku je nám (ehm, tedy, chci říct jim) určitě společné. Obkládají stěny poličkami, přikupují alba, montují vitríny, vrší na sebe pečlivě popsané krabice nebo dokonce přistavují stodoly. Některé sbírky naštěstí moc prostoru nepotřebují; záleží ovšem, jaký obor si kdo zvolí.


A sběratelství zahrnuje skutečně širokou paletu oborů - od populárních poštovních známek nebo mincí přes všechny etikety z čajů, žvýkaček a sýrů nebo pivní tácky či viněty až po dětské vláčky, porcelánové panenky, hodiny, obrazy nebo třeba automobilové veterány. Zapálení sběratelé ale málokdy shromažďují všechny kusy, zpravidla se omezí námětem sbírky. Zařazují tak artefakty orientované na zemi nebo region, historické období nebo technickou variantu.

Na rozdíl od velkých muzeí bojuje soukromý sběratel nejvíc s nedostatkem místa pro svou kolekci. Jen zřídka má příležitost ji celou ukázat veřejnosti. Šikovným způsobem, jak vlastní sbírku představit, je právě časová osa. Může se tak stát jednoduchou sběratelskou vizitkou pro kolegy z oboru nebo přátele.

Autor sbírky sám ví nejlépe, čím je zrovna jeho soubor zajímavý: kdy získal první předmět, jaký z nich je největší nebo nejmenší, odkud pochází nejvzdálenější, který byl nejdražší a kdy dostal hledaný předmět darem od významné osobnosti. Ve svých záznamech najde, kdy uložil tisící kousek a kdy naplnil krabici s číslem 100. Na časové ose s výběrem ze sbírky by se mohla objevit také účast na sběratelské výstavě nebo ocenění z klubu sběratelů.

tip #49   Z hromádky předmětů se stane sbírka, když ji začnete řadit, třídit nebo evidovat - třeba pomocí časové osy.

Časová osa nemůže nahradit pečlivou evidenci sbírkových předmětů, je to ale nenáročný způsob, jak ukázat svého koníčka příbuzným nebo se pochlubit sbírajícím kolegům. Bez nutnosti vytahovat krabice a lovit po skříních můžete ukázat perly ze své sbírky přátelům. Můžeme vám předvést hned několik nápadů, jak tvořit časové osy s tematikou sběratelství.

Poštovní známky

Tradiční sběratelský obor se může pyšnit proslulostí Modrého Mauricia i příběhem o nálezu One-Cent Magenta 12letým filatelistou v Jižní Americe. Na časové ose jsou zahrnuty nejznámější poštovní známky s jejich realizovanými (či odhadovanými) hodnotami.

 

Mince

Peníze se snaží sbírat každý, jen numismatici se ale pídí také po mincích s malou nominální hodnotou nebo chybovou ražbou. Časová osa se soustředila na americký cent, který má už více než stoletou historii.

 

Zápalkové nálepky

Nálepky na krabičky od zápalek využívali jejich výrobci nejdřív jen k propagaci vlastní značky. Později dali prostor i dalším firmám a tak se z krabičky od sirek stala oblíbená plocha pro reklamu, případně propagandu. Na časové ose najdeme pár důležitých okamžiků vývoje sirkařství i sbírání nálepek.

 

Obrazy

Sbírání uměleckých děl je koníček finančně velmi náročný. Tvůrci významných sbírek získávají společenský respekt nejen pro vkus, s kterým kolekci vytvářejí, ale i za obchodní prozíravost, kterou musí projevit svou důvěrou při nákupu obrazů málo známých umělců. Na časové ose jsou hodnotné nákupy obrazů v aukcích českých galeristů.

 

 

Zkuste si teď vybrat několik momentů, které byly důležité pro vaši kolekci nebo celé hobby a vložte je na časovou osu. Sběratelskou inspiraci z Timixi už nyní máte.

 

Honza Brich


 

 

 

Publikováno: 7. 12. 2017


ver 1.7.6