Inspirace pro učitele matematiky

Jak časová osa oživí výuku matematiky ve škole?

 

časové osy pro matematiku (ilustrační foto: Pixabay)

Matematika není jen počítání a jedinou pomůckou žáků už není jen kalkulačka. Mnoho učitelů dokáže zaujmout studenty moderními výukovými nástroji. Podívejme se, jaké pohledy na matematiku nabízí použití časových os.


Ta jména se ve škole opakují pořád: Pythagoras, Archimédes, Newton, Euler. Mají ale studenti představu, jak dlouho už jejich objevy využíváme? Své představy si mohou uspořádat pomocí časové osy.

S vývojem matematiky je úzce svázaná i historie výpočetní techniky. Od prvních tabulek pro počítání přes mechanické strojky až k superpočítačům vedla cesta, která je dlouhá přes 5000 let.

U kolébky důležitých vynálezů stál nejeden matematik. Při pohledu na časovou osu stěžejních objevů nás vždycky překvapí, jak dlouho mnohé z nich známe (a jak nám naopak ty poměrně mladé už dnes připadají samozřejmé).

Nekonečnost výpočtu Ludolfova čísla má pro laiky příchuť jisté magie. Racionální matematici se ale vždy snažili demonstrovat svou odbornou vyspělost honbou za co největším počtem zjištěných desetinných míst čísla π. Na časové ose se můžeme podívat na jejich pokroky.

tip #43   Mezi časovými osami v Timixi najdete mnoho inspirace také pro oživení výuky matematiky.

Zcela jinou výzvu podstoupil tým dr. Kremera z amerického MIT, když se pomocí kombinace historických pramenů a matematického modelování snažil sestavit křivku vývoje populace na Zemi.

Pro školní třídu se ovšem hodí spíš výzvy menšího kalibru. Zajímavým úkolem pro mladé počtáře může být třeba výpočet termínu pohyblivého svátku, např. aktuálních Velikonoc.

Jiný pohled se nabízí, pokud od výpočtů zvedneme hlavy vzhůru - ke Slunci a jeho planetám. Jedna z cest, jak si lépe představit rozměry nejbližšího vesmíru, je porovnat na časové ose dobu oběhu jednotlivých planet ve Sluneční soustavě. Navíc tato osa pomůže objasnit princip relativního datování, tedy použití časových vzdáleností namísto pevných kalendářních údajů.

 

Myslím, že těchto sedm příkladů stačí, aby vás jako matikáře napadala další vhodná témata. A pokud by tomu snad tak nebylo, porozhlédněte se po inspiraci v okolí. Doporučit můžeme třeba setkání školních informatiků a matematiků GEGfest, kde jsme našli zajímavé nápady pro časové osy i my v Timixi.

 

Honza Brich


 

 

 

Publikováno: 25. 10. 2017


ver 1.7.6