Geocaching na časové ose

Máte pocit, že se pořád za něčím honíte? Třeba za pokladem? - Zvolněte.

 

geocaching na časové ose událostí - ilustrační foto: Luis Pérez / Flickr (CC BY 2.0)

Jsou prázdniny, doba dovolených. Doba lenošení a odpočinku, ale také cestování a objevů. Mým prázdninovým objevem se před lety stal geocaching.


Občas mě ještě zaskočí kamarád, který o geocachingu nic neví, proto aspoň stručně shrnu: geocaching je hra pro teenagery i dospělé, která v sobě spojuje turistiku, techniku a zvědavost. Všude kolem nás - v přírodě i ve městech - je ukryto množství krabiček se symbolickým pokladem. Hráči geocachingu (v Česku zvaní kačeři nebo kešeři) si najdou informace o pokladu na internetu a pak podle GPS souřadnic se jej snaží objevit. Skvělé je to právě na prázdninových cestách do vzdálených zemí nebo na víkendové procházce. Nález některých skrýší (kešek) bývá navíc okořeněn dalšími úkoly.

Historie geocachingu je až překvapivě mladá: teprve odstranění uměle vkládané odchylky do amerického navigačního systému GPS v roce 2000 umožnilo použití souřadnic pro detailní zaměření objektů na Zemi. A hned několik dnů po reálném zpřesnění původně armádního systému se už objevila první geocache. Připravil ji Dave Ulmer, který svou krabičku ukryl poblíž svého bydliště v Oregonu.

tip #28   Pohled své nejlepší ulovené kešky na časové ose může odhalit nové časové nebo logické souvislosti.

Hra se rychle rozšířila a dnes jsou po celém světě ukryty přes 3 milióny kešek. Ani Češi nezůstali dlouho stranou. První česká keška s názvem Tex-Czech byla uložena v červnu 2001 a funguje dodnes.

Až si prohlédnete, jak se geocaching šířil, můžete si jednoduše sestavit časovou osu i z vlastních geodat. Kačeři si podle svého profilu na geocaching.com mohou například do časové osy vložit svou první kešku a pak třeba každou desátou nebo stou. Nechte si pak znázornit časové poměry, jak jste dosáhli jednotlivých milníků v počtu kešek.

Můžete si ale jen vybrat nejzajímavější kešky, doplnit fotkami a získat tak neobvyklé album svých kešek. Zobrazení na ose zdůrazní jejich časové souvislosti.

Zadání dalších údajů do osy pomůže i s rozdělením do skupin - zkuste třeba odlišit klasické kešky a multikešky nebo kešky obsahující travelbug. Na své časové přímce je pak rozeznáte např. podle rozdílné barvy nebo tvaru koncového bodu.

 

Jedno speciální překvapení pro milovníky geocachingu ještě v Timixi připravujeme. Těšte se!

 

Honza Brich


 

 

 

photo by Luis Pérez / Flickr

Publikováno: 13. 7. 2017


ver 1.7.6