Kvízy jsou zajímavější než klasické školní písemky...

...kvíz v Timixi ale není jen snadná doplňovačka

 

Chcete-li jako učitel rychle přezkoušet žáky v krátkém testu, nemusíte se přesouvat do počítačové učebny. Nemusíte dokonce ani vymýšlet kvízové otázky a sestavovat možné odpovědi. Systém Timixi vám vygeneruje off-line kvíz na stisknutí jednoho tlačítka.



písemný znalostní test (foto: Pressfoto / Freepik)Základní představu o znalostním kvízu jste mohli získat už v 7. dílu seriálu, ale písemné kvízy jsem zmínil jen stručně. Teď tedy nastala chvíle pro doplnění informací.

Písemný kvíz jsme do systému znalostních testů zařadili až na konci vývoje, pro učitele by ale měl být první volbou. Jeho použití ve třídě je totiž nejjednodušší. Žádné přemísťování do učebny IT, žádné problémy se spuštěním počítačů, žádné čekání na přihlášení žáků do sítě. - Jedna stránka kvízových otázek k rychlému vyplnění, kontrola výsledků podle přiloženého klíče. Na svou kávu ve sborovně pak učitel vyšetří několik cenných minut navíc :-)

 

Jak si v Timixi opatřit písemný kvíz?

Kvízy lze spouštět jak u získané osy (projděte si naši nabídku os zdarma), tak u vytvořené vlastní časové osy. Jediné omezení je technického rázu - kvízy se spouštějí u časových os s minimálně devíti událostmi, aby systém vůbec mohl rozumně namíchat varianty odpovědí.

Po stisknutí tlačítka Písemný kvíz na informační stránce osy začne systém připravovat otázky a odpovědi, za chvilku už nabídne kvíz ke stažení. Připravený PDF soubor obsahuje jednak stránku se zadáním pro studenty, jednak klíč s řešením a doporučenou tabulkou hodnocení pro učitele. Kontrola učitelem je tedy čistě mechanická - porovnání zapsaných odpovědí s klíčem a sečtení bodů za správně vyřešené otázky.

 

tip #13   Netrapte se s vymýšlením zadání písemného kvízu - Timixi jej z časové osy připraví na jedno stisknutí tlačítka.

 

Kolikrát lze písemný kvíz spustit?

písemný kvíz v TimixiNeomezeně. Při každém spuštění se (stejně jako u on-line varianty) generuje originální kvíz. Jaká je přednost takového řešení? Na každé kliknutí získáte odlišný kvíz, můžete tak pracovat ve třídě po skupinách nebo dokonce přidělit individuální kvíz každému studentu. Pokud ale dáte přednost jednotnému testování, stačí jeden kvíz vytisknout a strčit do kopírky.

 

Jsou varianty kvízů srovnatelné?

Ano, přesvědčit se můžete sami. Nechte si vygenerovat několik verzí kvízu a porovnejte je mezi sebou. Nastavení a způsob tvorby kvízů v Timixi jsme totiž volili tak, aby se daly různé verze paralelně použít.

Napomáhá tomu i systém hodnocení. V současné době je do testování zařazeno už 13 typů různě bodovaných otázek. Při automatickém sestavení má každý kvíz jiný součet bodů, procentuální vyhodnocení podle dosažených bodů ale dokáže srovnatelně zachytit, jak student kvíz zvládl. Výhodou písemného kvízu je pak to, že učitel má ještě před zadáním práce možnost projít si vygenerované kvízy a případně vybrat sestavené varianty podle svého uvážení.

Znalostní kvízy považujeme za významnou část systému Timixi, kterou budeme i nadále rozvíjet. Smyslem totiž není vyhodnocovat encyklopedické znalosti studentů, ale právě pomocí sady vhodně formulovaných otázek je přivést k úvahám o souvislostech, vazbách a časových vztazích mezi událostmi v daném tématu. Potěší nás všechny vaše zkušenosti, požadavky nebo doporučení.

 

Honza Brich


 

 

 

Foto: Designed by Pressfoto / Freepik

Publikováno: 28. 3. 2017


ver 1.7.6